Conversion of existing basement and creation of internal access

The Challenges

Creating a new entrance from an external deck on ground level into the basement proved the hardest part of the project.

Supporting the deck temporarily was the first challenge, but waterproofing the soffit presented the greatest challenge in the build.

Project Details

Conversion of existing cellar into home cinema, kitchenette, WC/cloakroom and office.

The first step to the project were the structural works, walls had to be taken out in order to create an open space for the home cinema, a light well was created to allow emergency egress and natural light, the walls buttressed and underpinned to create acceptable headroom. Also, a staircase was cut into ground floor area to create internal access to the space.

The whole space was then waterproofed with cavity drainage membranes, linked to a sump and pump by perimeter drains. The soffit of the new staircase and office were waterproofed to ensure a fully dry space.

Finally, the basement was dry lined and finished, including acoustic plasterboards on the walls and ceiling in the cinema.

Categories:
Location: Sutton Coldfield
Completed: 2004

Project Description

Location:Sutton Coldfield
Year Completed:2004